LUDMILA PETERKOVÁ A BAROCCO SEMPRE GIOVANE


Ludmila Peterková – klarinet
Vynikající česká klarinetistka Ludmila Peterková působí jako sólistka, komorní hráčka a profesorka Pražské konzervatoře. Je laureátkou soutěže Pražského jara z roku 1991, držitelkou cen Harmonie za nejlepší nahrávku roku 2001, Hudebních rozhledů, a dalších.
V roce 2014 vystupovala jako sólistka s Čajkovského orchestrem v Moskvě pod taktovkou známého dirigenta Vladimira Fedoseyeva.  Na obrazovce České televize se objevila na příklad v rámci předávání cen Trebbia nebo na závěrečném koncertě sezóny 2012/2013 České filharmonie, kdy vystoupila v rámci open air večera na Staroměstském náměstí jako hostující sólistka tělesa pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. V roce 2015 Česká televize uvedla dokument Můj pokus o mistrovský opus, kde Ludmila Peterková představuje kompozici Clarinettino dirigenta a skladatele Ondřeje Kukala.
V roce 2016 celkem devětkrát provedla slavný Mozartův klarinetový koncert v originální verzi na basetový klarinet, a to nejen v České republice, ale i ve Stuttgartu nebo na Mozart Festspiele ve Würzburgu.
Pro nahrávací společnosti a hudební vydavatelství natočila již 14 titulů, nejžádanějším se stal Playful Clarinet. K nahrání posledního alba, které obsahuje málo prováděné Stravinského Kočičí ukolébavky, ji přizvala pěvkyně Eva Garajová.
Na Pražské konzervatoři vyučuje již od svých 27 let. Její školou prošli klarinetisté v Itálii, Polsku, Koreji, Japonsku, USA, ve Francii i v Egyptě. V západočeských Domažlicích již dvanáct let pořádá své vlastní letní kurzy hry na klarinet a komorní hry.
Jako moderátorka provázela televizní záznamy koncertů hudebního festivalu Dvořákova Praha, v minulosti také pořady Terra Musica a ExpoHlednice. Ludmilu Peterkovou jsme rovněž mohli vidět v televizním seriálu Hop nebo trop.

Barocco sempre giovane – komorní amsámbl
Komorní soubor Barocco sempre giovane je zván na významné domácí i zahraniční hudební festivaly, jeho koncerty vysílaly televizní i rozhlasové stanice, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní řady koncertů.
Barocco sempre giovane spolupracuje s předními českými i zahraničními umělci. Zvláštní pozornost věnuje spolupráci s mladými sólisty, zejména s vítězi soutěží Pražského jara, soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, královny Alžběty v Bruselu a Čajkovského soutěže v Moskvě.

Dne 15. června tohoto roku Barocco sempre giovane provedlo koncert v majorátním městském paláci rodu Lichtenštejnů ve Vídni u příležitosti 300. výročí Lichtenštejnska. V závěru koncertu povstal i sám vládnoucí kníže Jan Adam II..

Top