GUARNERI TRIO PRAGUE

Guarneri Trio Prague tvoří vynikající sólisté: houslista Čeněk Pavlík, violoncellista Marek Jerie a klavírista Ivan Klánský. Trio v původním obsazení koncertuje již 33 let. Od svého založení v roce 1986 se řadí mezi špičková klasická klavírní tria. Již první pozoruhodné úspěchy zajistily triu nejvyšší zájem mezinárodního hudebního tisku, který jej pro prvotřídní souhru, mimořádnou zvukovu kvalitu a vysokou technickou úroven řadí k předním komorním hudebním souborům.

Guarneri Trio Prague pravidelně vystupuje na mnoha mezinárodních hudebních festivalech, ve významných hudebních centrech, rovněž je zváno na rozsáhlá koncertní turné po Evropě, Jižní a Severní Americe, Japonsku, Číně, Austrálii nebo na Filipinách.

Pro hudební vydavatelství Supraphon a francouzské vydavatelství Praga Digitals Guarneri Trio Prague mj, nahrálo všechna klavírní tria L. v. Beethovena, F. Mendelssohna-Bartholdyho, F. Schuberta, A. Dvořáka, D. Šostakoviče, J. Brahmse, J. Suka, W. A. Mozarta a B. Smetany. Nahrávky Guarneri Tria Prague získaly mnoho ocenění (Diapason d‘Or, Le monde de la Musique, Choc).

V průběhu uplynulých let si soubor vybudoval široký repertoár, který neobsahuje pouze jména hudebních velikánů a známá díla, ale svědčí rovněž o vytrvalé inovativní snaze. V repertoárové nabídce Guarneri Tria Prague nalezneme jak soudobé autory (L. Fišer, A. Březina, T. Bräm), tak i české skladatele z období první vídeňské školy (J. V. H. Voříška a A. Rejchu).

Čeněk Pavlík hraje na housle Zimbalist z dílny Guarneri del Gesù ze slavné sbírky Luigi Tarisia, Marek Jerie na violoncello z dílny Andrea Guarneri z roku 1684.

Členové Guarneri Tria Prague pravidelně vyučijí na mistrovských kurzech.

Top