PAVEL ŠPORCL – MY VIOLIN LEGENDS – GENERALI TOUR 2013

PAVEL ŠPORCL – MY VIOLIN LEGENDS – GENERALI TOUR 2013

Houslista Pavel Šporcl zahájí novou koncertní sezónu českou klasickou hudbou.
I letos potěší své posluchače v desítce měst naší republiky, do kterých zavítá v rámci tradičního podzimního turné. Po dvou letech toulek jinými hudebními žánry se na svých cestách po českých městech vrátí s hudbou blízkou jeho srdci. S novým koncertním programem Mé houslové legendy přiveze nejen právě vycházející desku, ale i s ní spojený příběh o české houslové škole a jejím světovém věhlasu. Povypráví o odkazu, který si velcí čeští houslisté po desítky let předávají z generace na generaci. Jako žák profesora Václava Snítila a přímý pokračovatel této školy naváže na své předchůdce a zahraje jejich brilantní skladby i vlastní kompozice pro housle a klavír.

Koncertní turné Pavla Šporcla naváže na jeho zbrusu nové CD My Violin Legends, které
20. září tohoto roku vydá společnost Supraphon. Na této jedinečné nahrávce houslista představí kompozice velkých českých virtuosů a historii věhlasné české houslové školy: jejího zakladatele a autora světově uznávaných opusů Otakara Ševčíka (1852 – 1934), jeho žáků Jana Kubelíka (1880 – 1940; otce dirigenta Rafaela Kubelíka) a Jaroslava Kociana (1883 – 1950). A právě u Kociana studovali hru na housle mistři naší doby: pravnuk hudebního skladatele Antonína Dvořáka Josef Suk (1929 – 2011) a Šporclův učitel profesor Václav Snítil (narozen 1928).

„Tituly na tuto desku jsem dlouho a pečlivě vybíral. Skladatelský odkaz českých houslistů je velmi obsáhlý. Jedná se spíše o přídavkové kousky, prskavky, ale velmi krásné a rozmanité. Mnohé skladby byly desítky let zapomenuty. Procházel jsem knihovny a archivy, notové materiály z 30. let minulého století. Některé byly netknuté, jiné s patinou časů a poznámkami jejich autorů nebo majitelů. Program jsem konzultoval s Václavem Snítilem a také díky jemu jsem objevil nádherné kompozice. Představoval jsem si atmosféru minulých časů, kdy velcí čeští houslisté sbírali pocty v hudebních metropolích světa, často tam i pokládali pedagogické základy, na nichž dodnes staví jejich následovníci. Ve své době to byly skutečně všemi obdivované hvězdy,“ říká Pavel Šporcl. Novou desku představí již na podzim, kdy vyrazí na turné Mé houslové legendy – Generali tour 2013 do Prahy, Hradce Králové, Českých Budějovic, Plzně, Teplic, Brna, Ostravy i Zlína. Pro všechny koncerty letos zvolil akustické sály. Pro pražský koncert si vybral Dvořákovu síni Rudolfina. Jeho housle se tam rozezní 29. listopadu letošního roku. Partnerem u klavíru mu bude dlouholetý kolega, vynikající hudebník a dirigent Petr Jiříkovský, s nímž nahrávku pro Supraphon také natočil.

V programu zazní i díla dalších slavných českých virtuosů Františka Ondříčka, Ferdinanda Lauba, Franze Drdly či Váši Příhody. Doplní jej Šporclovo bezprostřední vyprávění
o české houslové škole a jejích legendách.

Nejvýraznější český houslista bývá odbornými kritiky označován za Paganiniho 21. století. Novým programem však Pavel Šporcl skládá poctu svým předchůdcům nejen jako interpret, ale i jako skladatel. Na turné zazní jeho kompozice Bohemian Nostalgie, která je součástí právě vycházející desky jako hold velkým českým houslistům minulých dvou staletí a poselství pro další generace. Tato nahrávka bude jistě důstojně reprezentovat českou kulturu doma i v zahraničí.

Top