NICK CAVE & THE BAD SEEDS

NICK CAVE & THE BAD SEEDS

– 22.11. 2013 –

TIPSPORT ARENA PRAHA-VÝSTAVISTĚ

 

 

Jen málo umělců je tak důležitých pro české publikum jako právě Nick Cave. Je to především proto, že sem od počátku devadesátých let pravidelně jezdí koncertovat.

 Nick Cave s Bad Seeds přijede do České republiky 22.11., aby na svém pražském koncertě v Tipsport Areně na Výstavišti představil patnácté album Push the Sky Away, které vychází 18.února 2013.

Fanoušci se mohou samozřejmě těšit i na největší hity.

Koncert začíná ve 20:00 hodin.

 

Vstupenky budou k dispozici od15.2. v předprodejní síti Ticketportal, v cenových kategoriích: stání za1350,- / sezení za 1550,- / V.I.P. 2500,- kč .

 

Koncert pořádá agentura 10:15 Entertainment, vice informací na www.1015.cz

 

 

 

"Nevím, tahle deska mi prostě přijde nová, víte, ale nová tak nějak postaru" Nick Cave

 

 

V srdci alba nazvaného Push the Sky Away se skrývá naturalismus a vřelost, které z něj dělají jedno z nejúchvatnějších alb Bad Seeds. Současné prostředí se starými mýty a kulturní odkazy, které se vsákly do Nickových písní jedenadvacátého století, lehce prozařují mlžný opar detaily posbíranými z lidských životů, které  Nick odpozoroval kolem sebe ve svém domově u moře vysokými okny, která zobrazuje záhadný a dvojznačný obal desky.

.

 

Písničky alba vznikaly během jednoho roku, kdy si je Nick pečlivě zapisoval do nenápadného zápisníku s tvrdými deskami. Tenhle analogový artefakt střeží Nick jako oko v hlavě, ale za podobně důležitý pokládá i internet, kde googluje kuriozity a různé pravdivé, či méně pravdivé informace. Nové písničky jsou.o důležitých událostech, momentálních módních záležitostech a mysticky zabarvených absurditách –  ty všechny stojí v řadě vedle našich věčných otázek a pátrání po tom, co je a co není v životě důležité..

 

 

Push the Sky Awayprodukoval Nick Launay a album se nahrávalo v La Fabrique, nahrávacím studiu v panském sídle na jihu Francie z 19.století, jehož stěny jsou ozdobeny rozsáhlou sbírkou klasických vinylových desek. Celá kapela během nahrávání společně bydlela a společně snídala pod velkou magnólií. Bad Seeds jsou v podstatě svérázná komunita, kterou Nick dokáže kdykoliv svolat. Současní Bad Seeds -- Nick, Warren Ellis, Jim Sclavunos, Martyn Casey, Thomas Wydler a Conway Savage – spolu hrají téměř dvacet let. První basový kytarista Bad Seeds Barry Adamson si na albu zahrál ve dvou písničkách.

 

"Přicházím do studia s přehršlí nápadů bez konkrétní formy a právě Bad Seeds je přetvářejí na zázračné věci. Zeptejte se kohokoliv, kdo je viděl při práci. Žádná jiná kapela na světě se jim nevyrovná v té jejich čisté, instinktivní vynalézavosti.” Nick Cave

 

Na albu Push the Sky Away Bad Seeds vytvořili kolektivní hudební jazyk nebývalé bohatosti a komplexity. Díky jemu lze pochopit ústřední roli Bad Seeds v životě Nicka Cavea a důvody, které jej přes jeho romány, filmové scénáře a hudbu, vystupování v projektech jiných umělců, divadelní práci a fenomenální hudební project Grinderman vedou zpátky the Bad Seeds.

 

"Prvotně důležité u všech těchto projektů je udržet Bad Seeds při síle a při životě. Cítím to jako určitou povinnost. A je pravda, že do toho jdu s jistým misionářským zápalem. Je to celoživotní práce. Někdo se o ně musí postarat." Nick Cave

 

Nick Cave & The Bad Seeds

 

Po rozpadu skupiny The Birthday Party v roce 1982 zformoval Nick Cave kapelu Nick Cave & The Bad Seeds, která vydala své  debutové album From Her To Eternity v roce 1984. Nick Cave & The Bad Seeds od té doby vydali čtrnáct studiových alb.

 Nick Cave & The Bad Seeds jsou jedna z nejlépe kritikou hodnocených hudebních formací současnosti. Jejich vliv je významný a sahá daleko – Caveovy písničky byly hrány celou plejádou hudebníků. Mezi ty nejdůležitější patří Johnny Cash, Metallica a The Arctic Monkeys.

                                                                Nick Cave - Zpěv, klavír, Rhodes, doprovodné vokály

Warren Ellis - Housle, viola, flétna, tenor kytara, syntezátor, loopy, Rhodes, doprovodné vokály

Martyn Casey – Basová kytara

Thomas Wydler - Bicí

Jim Sclavunos - Perkuse

Conway Savage - Zpěv

Top