Detail info
Close

VĚC MAKROPULOS - EVA URBANOVÁ, ND moravskoslezské

NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ
VĚC MAKROPULOS - EVA URBANOVÁ, ND moravskoslezské

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Divadlo Antonína Dvořáka
Smetanovo náměstí 3104/8A, Ostrava - Moravská Ostrava

LEOŠ JANÁČEK
hudební nastudování: Robert Jindra
dirigent. Robert Jindra
koncertní provedení
v roli Emilie Marty EVA URBANOVÁ 
Leoš Janáček vytvořil Věc Makropulos podle stejnojmenné komedie o touze po nesmrtelnosti i strachu z ní od Karla Čapka z roku 1922. Skladatel převzal od spisovatele základní dějová fakta, postavy a situace, a snažil se vcítit do ústřední role ženy, slavné zpěvačky Emilie Marty. Ta i přes svůj cynismus, který získala ze zkušeností vlastního dlouhého života – žije již 337 let – touží po lásce, smyslu a životním naplnění.
Opera vznikala v letech 1923 až 1925, tedy na sklonku Janáčkova života. Karel Čapek byl o šestatřicet let mladší než skladatel a vzhlížel k němu s úctou. Dal mu právo upravit svou divadelní hru bez nároků na jakékoliv schvalování výsledného textu libreta. To ovšem neznamenalo, že by o opeře neměl pochybnosti. Očekával, že Janáček změní vyznění jeho díla, což se také stalo.
Zatímco Čapkovo drama je koncipováno jako komedie, Janáčkova opera vyznívá jako existenciální tragédie. Když nakonec Čapek jedno z představení opery navštívil, byl okouzlen a Janáčkovi řekl: "Jak skvěle a ušlechtile dopadla ve vaší úpravě ta věc, ke které jsem měl tu čest dát tak trochu podnět. Je to plný, velký úspěch."
Národní divadlo moravskoslezské uvede Věc Makropulos ve třech koncertních provedeních. Roli Emilie Marty vytvoří první dáma české opery Eva Urbanová. Tímto projektem navíc společně oslavíme její významné životní jubileum.
Premiéra - 13. ledna 2012 - Divadlo Antonína Dvořáka

Vstupenky můžete zakoupit též on-line na Internetu a ihned
vytisknout v pohodlí svého domova - HOMEtickets!!

NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ
PROGRAM NA WWW.TICKETPORTAL.CZ

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Doporučené

Top