Detail info
Close

STIMUL festival - CLUSTER (DE)

STIMUL festival - CLUSTER (DE)

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Německá dvojice Cluster byla v sedmdesátých letech průkopníkem používání syntezátorů a elektroniky mimo oblast vážné hudby, později inspirovala Briana Ena při jeho práci s Davidem Bowiem. Nyní, po dalším znovuoživení, poprvé zahraje v Praze. Doplní je norské duo Jazkamer, které je vlajkovou lodí současné vlny hlukové hudby.
V Německu se v sedmdesátých letech vzedmula vlna experimentálních rockových skupin, tzv. krautrock. Jeho čelními představiteli bylo právě i duo Cluster, které tvoří Dieter Moebius a Hans-Joachim Roedelius. Cluster se pozlátku, které elektronické efekty dokáží nabídnout, vždy vyhýbali a koncentrovaně produkovali neokázalá alba, která byla plná barev až při soustředěnějším poslechu. Za nejlepší album skupiny bývá považováno to s pořadovým číslem II, pozornost zasluhuje i společná deska s nejdůležitějším průkopníkem ambientní hudby Brianem Enem, který se nechal jejich přístupem v mnohém inspirovat při produkci "berlínských" alb Davida Bowieho. Cluster několikrát přerušili činnost, naposledy se znovusešli v loňském roce. Jejich koncerty jsou hojně navštěvovány, možná i proto, že objevovat krautrock v současnosti znovu přichází do módy. Chystají rovněž první studiové album od roku 1997 a v Praze vystoupí vůbec poprvé.
Jazkamer (NO) Norské duo tvoří Lasse Marhaug a John Hegre. Noise v jejich podání není temným vzýváním negativních sil, ale radostným popuštěním uzdy zvuku. Improvizované výtrysky energie, které dvojice dohromady i v četných sólových projektech a kolaboracích vystřelila do světa, zaplňují mnoho desítek alb. Pilně koncertují po celém světě, milují japonské zvukové extremisty a na své posluchače jsou schopni vytáhnout ty nejničivější sonické zbraně, pokud zrovna nezatouží po klidných vodách jemně šumících frekvencí. To ovšem předem nikdo neví - nechme se překvapit na jejich prvním pražském koncertu.
Odkazy: www.stimul-festival.cz  

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Top