Detail info
Close

Němcová!

Němcová!

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Hudební obrazy inspirované životem Boženy Němcové

Cesta z pekla je cestou peklem, to je prostě tak. Cesta do pekla je cestou, která může vypadat všelijak.

Scénář, texty písní a scéna Jiří Pokorný, hudba Václav Noid Bárta, kostýmy Zuzana Štefunková – Rusínová, choreografie Petr Tyc.

Česká spisovatelka a moderní žena trochu jinak než ji znáte z hodin českého jazyka a povinné literatury.

V titulní roli Boženy Němcové - tentokrát bez alternace - Lucie Bílá.
V roli jejího manžela Josefa Němce Kamil Střihavka.
Dále hrají a zpívají: Jan Dolanský, Iva Marešová, David Kraus, Viktor Dyk, Gabriela Vermelho, Michaela Zemánková, Kristina Leichtová, Kristina Lukešová, Radim Schwab, Lukáš Kumpricht, Tomáš Petřík a Petr Opava.

Jiří Pokorný o připravované inscenaci říká:

„Tento projekt má hlubokou ambici a silnou ctižádost: pokusit se dostat – se vší péčí, láskou, ale i nadhledem – ikonu z české pětistovky od malíře Hellicha do souvislostí, které mohou být inspirativní. Jde o pokus nechat obživnout obraz, který je ikonou a my víme, že vznik ikony není souhra náhod.

Hlavní motivací pro vznik této inscenace byl asi nervní moment: jako dítě ležíte v posteli a pod lampičkou si čtete pohádku. Tajně. Na straně číslo osm se zjeví postupně meč, šarkan a krásná mladá žena. Pak si za třicet let přečtete soukromou korespondenci ženy, která tu pohádku napsala…“

Babičku napsala Němcová po smrti svého prvorozeného syna, v kterého vkládala veliké naděje. Takovou vnitřní sílu měl a má málokdo. Přetavit bolest v krásu a radost, přitom čelit nouzi a nepřízni, to je asi důvod, proč je její dílo tak dojemné a strhující.

Němcová byla spisovatelkou, v této době by asi byla rockovou hvězdou. Lebky, koně a sténání. Kytky a řeka.

Dovedete si představit?“

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Top