Detail info
Close

TOF15: G. P. Telemann: Daniel v jámě lvové

TOF15: G. P. Telemann: Daniel v jámě lvové

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Třebíčský operní festival
18. - 27.2015

Oratorium pro sóla, sbor a orchestr

Během liturgického roku 1730 -1731, vytvořil Telemann cyklus oratorií, jehož součástí je i Vysvobození Daniela z jámy lvové, které zkomponoval ke svátku sv. Michaela a poprvé zaznělo 29. září 1731 v kostele sv. Petra v Hamburku. Toto dílo bylo teprve nedávno s jistotou prohlášeno jako práce G. P. Telemanna.
Děj oratoria vychází z biblického příběhu, popsaného v kapitole 6, knihy Daniel: Král Darius rozhodl, že se mu všichni poddaní musí klanět jako samotnému a jedinému bohu, a to pod trestem smrti. Daniel však, s vírou v Boha hebrejců, vzdoruje tomuto přikázání. Perský princ Arbace jej obžaluje před králem a žádá jeho uvržení do jámy, ve které jsou lvi. Zděšený král se snaží zabránit obětování Daniela, neboť ten je jeho důvěrník a přítel. Abrace však trvá na vykonání rozsudku – král musí dodržet svůj vlastní zákon. Daniel utěšuje krále a bez obav, s vírou v ochranu svého Boha, jde vstříc lvům. Jáma je zavalena kamenem a zapečetěna. Druhého dne král s úlevou a překvapením nachází Daniela živého a nezraněného. Anděl, posel Boží, uklidnil lvy a zachránil jej před smrtí. Darius uvrhne Arbace a ostatní žalobce do téže lví jámy a vydá rozkaz, aby se v celé říši všichni třásli před Danielovým Bohem, neboť on činí znamení a divy na nebi i na zemi. On vysvobodil Daniela ze lvích spárů.
Vystupující postavy jsou jednak lidé (Daniel, Darius, Arbace) ale i postavy alegorické (Radost, Věrné duše, Statečnost).

Účinkuje Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir se sólisty:
Daniel - Piotr Olech (kontratenor)
Darius - Jiří Miroslav Procházka (baryton)
Arbaces - Petra Noskaiová (mezzosoprán)
Der Mut - Lukáš Hacek (tenor)
Die Freude – Lenka Cafourková Ďuricová (soprán)
tenor - Jakub Kubín

Sbormistr: Tereza Válková
Koncertní mistr: Peter Zajíček
Dirigent: Roman Válek

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture TOF15: G. P. Telemann: Daniel v jámě lvové
Top