Český operní pěvec Adam Plachetka poprvé vystoupí v O2 areně. Koncert BEZ MANTINELŮ nabídne mix opery i popu

Přední český operní pěvec Adam Plachetka září zejména na zahraničních pódiích. Po představeních v Metropolitní opeře v New Yorku, Vídeňské státní opeře nebo Národní pařížské opeře vystoupí poprvé v kariéře s vlastním koncertem v pražské O2 areně. Koncert s výstižným názvem BEZ MANTINELŮ se uskuteční 16. ledna 2020 od 20 hodin.

Klasická hudba v multifunkční hale, kde “je doma” zejména hokej? Na první pohled nesourodé spojení, ale... „Koncert jsme nazvali 'Bez mantinelů' z několika důvodů. Jednak je část sezení opravdu situována na plochu kluziště - akorát mantinely opravdu používat nebudeme… Ale především proto, že ho vnímám jako příležitost představit klasickou hudbu, co za to stojí, divákům, kteří ji neznají a zdráhají se navštívit čistě 'vážný' koncert“, vysvětluje Adam Plachetka. Největší česká multifunkční hala opakovaně hostila zahraniční operní hvězdy, jako Andrea Bocelliho nebo José Carrerase. Česká operní osobnost zde bude mít svůj velký koncert úplně poprvé.

Prostředí pražské O2 areny si Adam Plachetka v minulosti už „osahal“, naposledy vloni v dubnu při hostování na dvojkoncertu Leoše Mareše. Plachetkovo podání Nessun Dorma patřilo k vrcholům večera. A tam se zrodila myšlenka na první vlastní koncert. „V první chvíli na mě návrh managementu zapůsobil až megalomansky, ale po nějaké době a prvním jednání jsem usoudil, že by to mohla být hezká příležitost uspořádat koncert s pestrou, ničím nelimitovanou dramaturgií. Začal jsem se tedy zamýšlet nad tituly a hosty, obvolal jsem několik kamarádů a vznikl pohodový mix klasiky a popu, který si budou moci užít jak fanoušci opery, tak lehčích žánrů“, naznačuje podobu unikátního večera Adam Plachetka.

Třiatřicetiletý basbarytonista dosud ve své kariéře odehrál na 700 představení a 170 koncertů. Jeho rejstřík je opravdu pestrý – Don Giovanni, Přemysl z Libuše, Figaro z Figarovy svatby i z Lazebníka sevillského, to je jen výčet z jeho vrcholných rolí. V Česku v letošním roce vystoupí minimálně, vše směřuje k lednovému koncertu v O2 areně.

Vstupenky na koncert BEZ MANTINELŮ jsou v prodeji od 22. března 2019 v síti Ticketportal. Pořadatelem koncertu je společnost Bestsport.

Adam Plachetka už prozrazuje jména hostů, kteří s ním vystoupí na koncertě BEZ MANTINELŮ.
Jazzové žánry bude na koncertě reprezentovat swingový zpěvák Jan Smigmator a vokální skupina SKETY. „Honza Smigmator je kamarád ze školy, známe se od patnácti a už jsme spolu několikrát koncertovali, sedíme si. Vokální skupina SKETY mě velmi zaujala svojí originální tvorbou a až později jsem zjistil, že jim producenta dělá kamarád z Pražského dětského sboru“, prozradil Adam Plachetka.

VIZITKA ADAMA PLACHETKY:
Rodák z Prahy Adam Plachetka (33) absolvoval Pražskou konzervatoř u profesora Luďka Löbla a HAMU. Roku 2005 debutoval v Národním divadle v Praze. Od září 2010 je stálým členem ansámblu Wiener Staatsoper.

Pravidelně účinkuje na zahraničních operních scénách a na koncertních pódiích. Je sólistou Vídeňské státní opery (Wiener Staatsoper), newyorské Metropolitní opery (Metropolitan Opera), Národní pařížské opery (Opéra National de Paris) a Opery Národního divadla.

Jeho další operní závazky čítají Bayerische Staatsoper v Mnichově, Royal Opera House Covent Garden v Londýně, Baden-Baden festival, Glyndebourne, Carnegie Hall v New Yorku, Deutsche Oper a Deutsche Staatsoper v Berlíně, Teatro alla scala, Lyric Opera v Chicagu nebo Houston Grand Opera.

Na koncertních pódiích se objevil například v Musikvereinu ve Vídni a v Grazu, ve Wigmore Hall v Londýně, v Usher Hall v Edinburghu, v Herkulově sále v Mnichově, ve Vídeňském Konzerthausu, v Konserthuset ve Stockholmu a v pražském Obecním domě a Rudolfinu.

Top