ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA – Jan Kraus opět v divadle

Legendární hudební film míří na divadelní prkna. Šíleně smutnou princeznu ve hvězdném obsazení uvede divadlo Studio DVA poprvé 25. listopadu 2016. V příběhu, který si zamilovali diváci několika generací, hrají Berenika Kohoutová, Jan Cina, Jan Kraus, Bohumil Klepl, Daniela Kolářová, Anna Šišková a mnoho dalších. Nezapomenutelná hudba držitele několika cen Grammy Jana Hammera zazní v podání živého orchestru. Vstupenky na limitovaný počet prvních představení jsou již v prodeji.

Divadelní adaptace vzniká pod taktovkou režiséra a scénografa Šimona Cabana. O hudební nastudování se postará skladatel, aranžér a dirigent Kryštof Marek. Šíleně smutná princezna (1968) režiséra Bořivoje Zemana (Pyšná princezna a Byl jednou jeden král) patří do zlatého fondu českých filmových pohádek. V kinech dokázala pokořit dokonce i Tři oříšky pro Popelku.

Velkou popularitu filmu zajistilo i herecké obsazení v čele s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. V divadle Studio DVA ústřední dvojici ztvární Berenika Kohoutová a Jan Cina. „Je to moje nejoblíbenější pohádka, nejen kvůli písničkám a skvělým hlavním představitelům a jedinečnému výtvarnému řešení, ale hlavně díky humoru, který mě bavil už jako dítě a doteď mě nepřestává udivovat a bavit čím dál tím více,“ říká herec a zpěvák Jan Cina, který se prosadil nejen na pražské muzikálové scéně. Berenika Kohoutová, talentovaná herečka a jazzová zpěvačka spolupracující např. s Emilem Viklickým k tomu dodává: „Když jsem se dozvěděla, že můj princ bude Honza, hned mě napadlo, že neznám nikoho vhodnějšího. Moc se také těším i na dvojku Bob Klepl a Jan Kraus.“ Ti ztvární proradné královské rádce. „Na řadu dotazů, zda-li budu hrát prince, musím odpovědět, že tentokrát ne. Ale celý život mě někdo podezírá, že kuju pikle. Šíleně smutná princezna je pro mě výbornou příležitostí dokázat, že všichni, kdo mě takhle pomlouvali, měli pravdu…,“ s humorem sobě vlastním uvedl Jan Kraus, který se na divadelních prknech, s výjimkou účinkování ve své autorské hře, objeví po mnoha letech.

„Další obsazení budeme postupně odtajňovat. I do menších rolí se snažíme získat nejen herecky, ale i typově výrazné osobnosti. Mám radost, že nabídku na účinkování přijala paní Daniela Kolářová,která se představí roli chůvy, či Anna Šišková nebo Roman Štabrňák,“ říká producent divadla Michal Hrubý, který na prkna svého divadla s úspěchem přenesl již adaptaci Andersenovy pohádky Děvčátko se zápalkami nebo populární televizní seriál Smolíkovi.

Využita bude původní hudba, kterou složil tehdy teprve sedmnáctiletý Jan Hammer, jeden ze světově nejproslulejších českých hudebníků současnosti. Hammer spolupracoval s řadou dalších slavných hudebníků včetně Joni Mitchell, Micka Jaggera, či Ringo Starra. Komerčně nejúspěšnější je však jeho scénická hudba k televiznímu seriálu Miami Vice. V divadle zazní všechny písně, mezi kterými nebude chybět ani Kujme pikle v podání Jana Krause a Bohumila Klepla, nebo Slza z tváře padá v interpretaci Bereniky Kohoutové, která s ní dokonce absolvovala Státní konzervatoř. Miluju a malaju si poprvé s živým orchestrem na divadle zazpívá i Jan Cina. Nikdy jsem neměl to štěstí hrát v muzikálu s živým doprovodem, protože v Čechách je to přece jen vzácnost. O to raději jsem, že se mi to teď povede.“

Příběh prince a princezny ze sousedních zemí, kteří mají na přání svých otců a jejich rádců uzavřít sňatek, ale rozhodnou se sami si vybrat partnera, je v divadle Studio DVA naplánován na listopad, prosinec 2016 a leden 2017 v pouhých osmnácti reprízách.

Hrají: 
Berenika Kohoutová
Jan Cina
Jan Kraus
Bohumil Klepl
Daniela Kolářová
Anna Šišková
Roman Štabrňák
a další.

Původní scénář: František Vlček, Bořivoj Zeman
hudba: Jan Hammer
texty písní: Ivo Fischer
divadelní adaptace: Šimon Caban
režie: Šimon Caban
hudební nastudování: Kryštof Marek

Top