THE MUSICAL BOX performs GENESIS´S SELLING ENGLAND BY THE POUND

THE MUSICAL BOX performs
GENESIS - SELLING ENGLAND BY THE POUND
4. 11. 2015 20:00
Forum Karlín, Praha 8
Vstupenky / Tickets


SELLING ENGLAND BY THE POUND

V létě 1973 přerušili Genesis šňůru svých vystoupení, aby měli více času na skládání a během třech měsíců dali dohromady nové album. V září 1973 skupina ho skupina vydala pod názvem Selling England by the Pound.

Do nové koncertní show pod stejným názvem investovali spoustu energie a času. Pro první část turné dominovaly na pozadí scény elegantní bílé figury připomínající obrovské přesýpací hodiny, které byly použity jako promítací plátna, na nichž promítané provokativní obrázky zvýrazňovaly náladu a charakter celé show. Divadelní stránku podívané Genesis ještě umocnily řadou nových kostýmů a dekorativními maskami.
Mezi zářím 1973 a únorem 1974 skupina s novou show koncertovala v Evropě a Severní Americe. Světla měl na starosti Leslie Ady. Jeho skvělé světelné nápady byly ještě v průběhu turné vylepšeny a původní jednoduchost designu byla postupně mnohem sofistikovanější i díky použití nových světelných tabulí.
Celá show se během turné neustále vylepšovala. Masky a kostýmy se stejně jako promítané diapozitivy často obměňovaly. Peter Gabriel se neustále zlepšoval. Přestože při vystoupení přitahoval nejvíc pozornosti, v instrumentálních částech programu mělo publikum příležitost ocenit umění všech zúčastněných hudebníků.
V některých prostorech byly použity i další vizuální efekty.
I když Genesis dávali přednost zakončení show písní Supper Ready, v některých případech ještě jako přídavek hráli skladbu The Knife.

V Evropě a Severní Americe odehráli Genesis víc než 100 představení během 8 měsíců a zanechali po sobě významnou hudební stopu.

REKONSTRUKCE KONCERTNÍ SHOW

Nejprve bylo třeba sehnat charakteristické nástroje, které byly použity na albu a pak i v průběhu turné 'Selling England by the Pound'. Mimo jiné ARP Pro-Soloist syntezátor, zesilovač a zvukový zpožďovač H&H Echoplex, na míru vyrobenou kytaru Rickenbacker s dvěma hmatníky, která sloužila jako baskytara i jako dvanáctistrunná poloakustická kytara. Kombinace těchto dvou nástrojů byla nezbytná vzhledem k rychlým výměnám během koncertu. Velmi nám pomohlo, že jsem měli možnost použít části originální výbavy skupiny Genesis.
Díky Dale Newmanovi ze studia The Farm nám Mike Rutherford ochotně zapůjčil původní elektrický sitár, který Steve Hackett používal ve skladbě I Know What I Like.
Vytvořit některé části show a dosáhnout originálního zvuku byla velká výzva, zvlášť v těch částech, v nichž hraje několik akustických kytar najednou.
Věrná vizuální rekonstrukce show je založena na několika stovkách diapozitivů, nehledě na hodiny dotáček profesionálních i amatérských filmů. Každou sekvenci bylo třeba analyzovat kvůli choreografii a světelným efektům.
Velmi obtížné bylo zrekonstruovat všechny kulisy show, zvláště pak použité látky, jež měly velmi specifickou kvalitu.
Na masky se použily sádrové odlitky jednotlivých hudebníků. Všechny kostýmy byly ušity věrně podle originálů. Největším oříškem bylo sehnat původní materiály, které se dnes už nepoužívají. Také většina různých stylů líčení Petera Gabriela byla použita s věrností původní show.
V nové show jsou použity původní diapozitivy. Celkem pět projektorů promítá během koncertu na 185 diapozitivů.
Pokud jde o osvětlení, The Musical Box používá osvětlení z poslední verze původního turné Genesis. Všechny ostatní zvláštní efekty z původní show jsou zrekonstruovány včetně použití plamenů. The Musical Box sehnali stejné projektory, jaké na efekt plamenů použili kdysi Genesis. Lampy jsou opatřeny barevným ručně malovaným sklem, které se otáčí před 2000 ampérovou lampou. I dnes je tento ohňový efekt velmi působivý!
K rekonstrukci výbuchu se uskutečnila řada zkoušek. Dokonce i jednoduchá zrcadlová koule vytváří skvělé světelné efekty.

Při koncertu je použita široká výbava. Samotné sestavení jeviště trvá kolem 8 hodin a pracuje na něm velké množství technického personálu.
V listopadu 1998 se v montrealském University Sports Center odehrála show na oslavu 25. výročí původního koncertu. Událost přivedla do hlediště fanoušky z celého světa, včetně Severní Ameriky, Evropy a Austrálie. Od r. 1993, kdy ji The Musical Box představili poprvé, svou show neustále vylepšují a mění ji podle toho, jak členové skupiny nebo lidé se skupinou spolupracující nacházejí nové dokumenty a informace o původním představení Genesis.
Celá show poskytuje dnešnímu divákovi velmi intenzivní zážitek, plný emocí a novátorských postupů.

Top