MARK KNOPFLER

MARK KNOPFLER
26. 6. 2019 PRAHA, O2 ARENA
VSTUPENKY V SÍTI TICKETPORTAL V PRODEJI OD 2. 11. 2019 9:00 HODIN
VSTUPENKY PRO ČLENY KLUBU LIVE NATION: 30. 10. 2018 10:00 HODIN – 2. 11. 2018 9:00 HODIN

Mark Knopfler, jeden z nejuznávanějších a komerčně nejúspěšnějších umělců všech dob, oznámil na rok 2019 světové turné se svou kapelou. V dubnu zahájí své turné s názvem Down The Road Wherever v Barceloně, bude s ním pokračovat po celé Evropě a zakončí jej v červenci ve Veroně, aby se pak v srpnu a září přesunul do Ameriky.

Knopfler, který 16. listopadu vydá své deváté sólové studiové album s názvem Down The Road Wherever, vždy nahlížel na turné jako na nedílnou součást procesu vydání alba - od psaní písní přes nahrávání až po koncerty, na kterých představuje jak staré, tak i nové písně.

"Moje skladby jsou určené na živá vystoupení. Miluju celý proces toho psaní a nahrávání s kapelou, ale nakonec je tou nejlepší částí hraní publiku naživo. Moc se mi líbí celý ten cirkus, cestování z města do města a spolupráce s touto skupinou hudebníků je pro mě naprostým potěšením. Opravdu se na to těším."

Knopfler, který novinku Down The Road Wherever natočil ve svém studiu British Glove v západní části Londýně, vystoupí na turné s rozšířenou desetidílnou kapelou, přičemž většina hudebníků s ním spolupracuje než dvě desetiletí: Guy Fletcher (klávesy), Richard Bennett (kytara), Jim Cox (klavír), Mike McGoldrick (píšťalka a flétna), John McCusker (housle a citera), Glenn Worf (baskytara), Danny Cummings (perkuse) a Ian Thomas (bubny). Novou posilou budou Graeme Blebins (saxofon) a Tom Walsh (trumpeta).

Album Down The Road Wherever obsahuje 14 nenápadně elegantních nových Knopflerových písní inspirovaných širokou škálou témat, včetně raných dnů v Deptfordu s Dire Straits, pocitů zatoulaného fotbalového fanouška v cizím městě, nutkání hudebníka vrátit se domů i přes sněhovou vánici či člověka dnešní doby uzavřeného ve své vlastní ulitě. Mark i nadále patří k umělcům, kteří mají oko básníka, jenž umožňuje vidět detaily, které se následně prolínají do hlubokých melodických skladeb, které působí jako z oboru osobní psychogeografie. Na turné Mark a jeho kapela zahrají výběr nových písní, které budou proloženy několika skvosty z jeho mimořádné hudební kariéry a dojde i na jedno či dvě hudební překvapení.

Mark Knopfler, jeden z největších kytaristů všech dob, prodal v rámci Dire Straits a své sólové kariéry více než 120 miliónů alb a mnohé z jeho písní jako Money For Nothing, Sultans Of Swing, Romeo & Juliet a Walk of Life lze dnes již považovat za legendární. On sám vydal osm sólových alb, nahrál skvělé album Neck And Neck s kytarovým mágem Chetem Atkinsonem a spolupracoval i s Emmylou Harris na desce All The Roadrunning. Zároveň vytvořil několik filmových soundtracků, například Local Hero, The Princess Bride a Altamira. Kromě produkce vlastních nahrávek Knopfler také produkoval alba pro Bob Dylana a Randyho Newmana. Od roku 1999 je držitelem Řádu britského impéria a prestižní cenu Ivor Novello za celoživotní přínos hudbě získal v roce 2012.

Napsali o něm...

‘…music that flows with graceful ease: emotion recollected in tranquility, in Wordsworth’s phrase… The music shimmers with reflections of Celtic folk and blues, illuminated by Knopfler’s deft guitar playing.’
Financial Times

‘…Knopfler’s music remains a reliable source of warm bluesy guitar work.’
The Observer

‘…vivid vignettes…as sensuously irresistible as it sounds.’
Sunday Express

‘…the wry economy of short stories, while Knopfler’s music stays as unfussily erudite as ever…Thirty years on from Brothers In Arms the man with the gravelly voice, the limpid guitar and the crisp turn of phrase is still writing good songs and terrific lyrics.’
Mail On Sunday

‘…his sparsely deployed guitar artistry gleams throughout.’
Classic Rock

‘Masterly songcraft from one of our finest players…the songcraft has weathered beautifully on this almost literary series of song portraits… Knopfler’s touch on guitar is sparse but powerfully eloquent…’
Guitarist

‘…Celty-folk musical tone…his storytelling sharpens…every song….Grace notes for sure.’
Mojo

‘Mark Knopfler at his most personal…can still make the guitar sing without airs and graces.’
Drownedinsound

‘…a joy to listen to…His character tales remain as captivating as ever, while his signature electric guitar fills are a significant part of what makes (the) songs…work so well.
It is this ability to keep on adding new layers to his already multi-faceted sound that confirms Knopfler’s continuing brilliance.’

MusicOMH

Top