Robert Plant

ROBERT PLANT
AND THE
SENSATIONAL SPACE SHIFTERS
31. 7. 2018 PARDUBICE, TIPSPORT ARENA

CENY VSTUPENEK: 1590 – 2490 KČ

VSTUPENKY V PRODEJI OD 19. 1. 2018 OD 9:00 HODIN


ZPĚVÁK ROBERT PLANT, JEDEN Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH HUDEBNÍKŮ A NEZAMĚNITELNÝ HLAS LED ZEPPELIN, NOSITEL ŘÁDU BRITSKÉHO IMPÉRIA A NĚKOLIKA CEN GRAMMY, SE VRACÍ DO ČESKÉ REPUBLIKY – 31. 7. 2018 VYSTOUPÍ V DOPROVODU SENSATIONAL SPACE SHIFTERS V PARDUBICKÉ TIPSPORT ARENĚ A SPOLEČNĚ S FANOUŠKY OSLAVÍ 50. VÝROČÍ EXISTENCE LEGENDÁRNÍCH LED ZEPPELIN.


RobertPlantnatočil svéprvní komerčnínahrávkyv roce 1966.V roce1967 založil skupinu nazvanouBand ofJoysbubeníkemJohnem Bonhamem. Zakrátko je doplnilikytaristaJimmy Pageahráč na basovou kytaruJohnPaul Jones a dali tak vzniknout „NewYardbirds“, kteří se posléze transformovali do Led Zeppelin. ÉraLedZeppelinskončilavroce 1980, kdyJohnBonhamzemřel. Svůj široký hudební záběr Plant posléze dokazoval i v rámci sólových projektů, ve kterých se k němu mimo jiné připojil i Jimmy Page. Vydával desky skapelami jakoThe Honeydrippers, Priory of Brion nebo Strange Sensation a v jeho tvorbě se odráží vášeň pro psychedelický rock, blues, africkou, tradiční a lidovou hudbu, ale i moderní elektronické styly.

Předsvými nedávnýmiprojekty sAlisonKraussaBand ofJoyPlantpracovalpo bokuvelmi zajímavéformace"Strange Sensation" - spolu vytvořili kritikou velmi dobře hodnocené nahrávky"Dreamland" a"Mighty Rearranger", které byly obě nominované na cenu Grammy. Tyto základy pak daly vzniknout i Sensational SpaceShifters, kteří tspolujako společníciispiklenciintenzivně kutají v minulosti, kterou přetvářejí, pozměňují a přenášejí ji tak do fotograficky barevné současnosti. Jejich společné a zároveň první album vyšlo v roce 2014 pod názvem „Lullaby and…The Ceaseless Roar“ a dle názorů kritiky patří mezi zásadní nahrávky tohoto roku. V loňském roce vydal doposud poslední sólovou nahrávku Carry Fire, na které se opět podíleli Sensational SpaceShifters.


Sensational Space Shifters jsou bezesporu hudební společností na úrovni:

JustinAdams-dětství prožil na Středním východěa v dospíváního ovlivnila především punkrocková vlna. Produkoval nejrůznějším umělcům i kapelám kritikou ceněné i cenami Grammy ověnčené nahrávky - patří mezi ně alba TinariweniRachida Tahy. Jako kytarista pak spolupracoval sJahWobblem, SineadO 'Connor nebo NatashouAtlas. Jeho práce pro label Petera Gabriela Real World pak přinesla třioceněná alba sJuldehemCamarou.


JohnBaggott- jeden ztvůrců soundu bristolského triphopu.Baggottzískal první hudební zkušenosti jakozázračný mladý klavírista.Přispěl k dokonalé hudbě Portishead, jeho kombinacehudebnostisnejmodernějšímizvukovýmitexturami a samplymu pak přinesla pozvánku do týmuMassive Attack.Skládalfilmovou a televizníhudbupro řadu cenou Emmy oceněnýchdokumentů, naposledypracoval sezpěvačkouAnnouCalvina jejím novém albu.

JuldehCamarasenaučil hru na Ritti(jednostrunné africkéhousle)od svého slepého otce. Ten seúdajněučilsám od lesníchduchůGambie, kteří mu za svůj dar na oplátku vzali jeho zrak. Jeho výjimečný talent přivedl Juldeha nejen do hlavního města Gambie, ale i na cestu kolem světa, protože si ho jako doprovodného umělce vybral Ifang Bondi. Po poslechu pouští ovlivněného blues od Justina Adamse dospěl k názoru, že s nim musí spolupracovat, což vedlo kpřelomovým deskám seskupení JuJu a následně ik jehopráci sPlantem.


BillyFuller-Fullerbylv posledníchněkolika letechmimořádněkreativníjakozakládající členpostrockového triaBeak, s GeoffemBarrowem zPortishead natočili dvě alba. Podílel se nanahrávkách Massive Attack, soundtrackukBanksyho filmu"Exit Through the Gift Shop", hostovalsPortishead a jel turné s JuJu Adamsem a Camary. Je to basák pevný jako skála s vášní pro vinyly anestřídmým hudebním apetitem.

Liam"Skin" Tyson-neskutečnýScouser(rodák z Liverpoolu), který nyní žije vmlžnýchhoráchseverníhoWalesu. Kombinacepastorálníchakustickýchkytara elektrické psychedelie 21.stoletíz něj udělala ideálního spoluhráče právě pro Roberta Planta. S kapelou Cast zažil obrovskou vlnu zájmu především v devadesátých letech. Postavilstudiove své stodole, kde nahrál svůj projekt Men from Mars,a kde ve volném čase mezisurfovánímacestováním spolupracuje s místními kapelami.

DaveSmithpůvodně se učil hrát jako jazzovýbubeníka orchestrálníperkusionista, díky šťastné náhodě se setkal sezápadoafrickouhudbou- téměř deset let studoval bubnovánína sabarv Gambii.Smith funguje jako jakýsi rozbočovač počítačové sítě ve světě jazzua elektronickéimprovizacezaloženékolemklubuVortexv Londýně, kde vedeskupiny jakoFofoulahaRuhabi využívající ve své hudbě polyrytmickouafrickou energii. Adams a Camara jej jako nového Ginger Bakera následně přizvali k Sensational Space Shifters, v jejichž kontextu se jeho mistrovská hra dostává na novou, další úroveň.

Robert
Plantje z tohoto generačního střetupozoruhodněmocných tvořivých sil jednoznačně nadšen. Ačkoli jehopříspěvek kpopové kultuřezačalprací sLed Zeppelin, jeho další pouť je nekompromisní - ať je to vždy čerstvé, ať to pěkně jede, pořádně do hloubky, a ať se to spájí s minulostí - navštívit ji, oslavit, ale dům si na ní nestavět…


http://www.robertplant.com

Top