FESTIVAL 4+4 DNY V POHYBU V PROSTORU JATKA78

4+4 DNY V POHYBU NA TICKETPORTAL.CZ
Festival 2015

4+4 DNY V POHYBU
20. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL SOUČASNÉHO UMĚNÍ
2. - 10. října 2015
FESTIVALOVÁ PŘEDSTAVENÍ V PROSTORU JATKA78               read more in English

____________________________________________________________________________________

Jonathan Capdevielle: ADISHATZ / ADIEU
03.10.2015 19:30 (So)JATKA78, Holešovická tržnice - hala č. 7 a 8, Praha VSTUPENKY Jonathan Capdevielle: ADISHATZ / ADIEU

Conception and performing: Jonathan Capdevielle
Light: Patrick Riou
Stage manager: Christophe Le Bris
Sound manager: Johann Loiseau
Artistic collaboration: Gisèle Vienne
Artistic consultant: Mark Tompkins
Audio assistance: Peter Rehberg
Touring artistic assistant: Jonathan Drillet
Production: Bureau Cassiopée - Anne-Cécile Sibué-Birkeland
Administration and touring: Bureau Cassiopée - Léonor Baudouin and Manon Crochemore 

Spoluúčinkuje ECUME university choral group, Montpellier (FR)
Musical direction: Sylvie Golgevit
with Paco Lefort, Jean-Luc Martineau, Pierre-Yves Bruzzone, Olivier Strauss, Benoit Vuillon 

Dokáže být mužem i ženou, dítětem i dospělým.
Multitalentovaný francouzský performer Jonathan Capdevielle strávil léta dospívání tím, že se učil napodobovat popové ikony a zpívat jejich nejslavnější hity z 80. let - především ty Madonniny.

Adishatz / Adieu je jeho vlastní portrét, říká mu "auto-fikce" a vyznačuje se obrovskou inscenační silou. I když se na jeho cestě potkáváme s leckým, Capdevielle nám totiž v působivé výpovědi představuje především sebe, v geniálních transvestitních převlecích - v ženských šatech zvládne vyjádřit eleganci i sprostotu, osamělosti i citlivost, přitažlivost i smutek. Sílu představení o zranitelnosti dospívání dodává také mužský sbor z univerzity ECUME ve francouzském Montpellier.
Capdevielleův autorský projekt osciluje mezi tradiční folkovou hudbou z Pyrenejí a nedávnými popkulturními fantaziemi, přináší na scénu vzpomínky z dětství a minulost, která pomáhá definovat umělcovu identitu.
Francouzsky s českými titulky / Délka představení: 60 min

Jonathan Capdevielle (Francie)

Francouzský loutkář, tanečník, zpěvák a nekonvenční umělec. Své vlastní projekty vytváří od roku 2006, evropskou proslulost získaly hlavně ty z poslední pětiletky - Popydog z roku 2011 či Spring Rolle (2012). Adishatz / Adieu je dosud jeho nejzásadnější dílo. Capdevielle si zahrál i jednu z hlavních rolí v rakousko-francouzské komedii Boys Like Us (2014), jinak pracuje převážně v divadle. Jeho zatím poslední inscenací je taktéž autobiografická Sága (Saga), měla premiéru v únoru 2015.

Za podpory: TransARTE
Program TransARTE, založený Francouzským institutem, šíří a podporuje tvorbu a propojuje nejrůznější umělecké žánry a obory, a rozšiřuje tak stávající hranice současného umění. Program vznikl v roce 2012 v Evropě a Latinské Americe a nyní se rozvíjí díky mnoha partnerům po celém světě.
www.institutfrancais.com

V koprodukci: Centre Chorégraphique National de Montpellier Languedoc Roussillon dans le cadre de ]domaines[ (FR), Centre Chorégraphique National de Franche-Comté à Belfort dans le cadre de l’accueil-studio (FR) and BIT Teatergarasjen, Bergen (NO).
With the support of Centre national de la Danse (FR) for the studio during rehearsals

Poděkování: Aurélien Richard, Mathieu Grenier, Jean-Louis Badet, Barbara Watson and Henry Pillsbury. With the help of DACM and the technical staff of Quartz, Scène Nationale de Brest Executive producer: Bureau Cassiopée
____________________________________________________________________________________

COMPAGNIE KADIDI / Dorothée Munyaneza: SAMEDI DÉTENTE               read more in English

05.10.2015 19:30 (Po)JATKA78, Holešovická tržnice - hala č. 7 a 8, Praha VSTUPENKY Dorothée Munyaneza: SAMEDI DÉTENTE

Direction of production and diffusion: Emmanuel Magis, Anahi
Outside point of view:
Mathurin Bolze
Light designer:
Christian Dubet
Set designer:
Vincent Gadras
Costume designer:
Tifenn Morvan
Stage manager:
Marion Piry
Production:
Cie Kadidi

Cast:
Mani Asumani Mungai (dance), Alain Mahé (music and improvisation), Dorothée Munyaneza 

"Ve Rwandě bylo Samedi Détente nejdůležitější událostí celého týdne. Během tohohle rozhlasového pořadu, vysíláného každou sobotu, jsme poslouchali nejrůznější cizí muziku. Tancovali jsme, zpívali, učili se písničky nazpaměť - i když jsme polovině těch textů nerozuměli. V pondělí jsme pak na hřišti soutěžili, kdo to zazpívá líp. Byl to skutečný rituál," uvádí Dorothée Munyaneza svou osobní zpověď, o kterou podělit se muselo být strašně těžké.
6. dubna 1994. Dorothée Munyaneza je dvanáct a v rodné Rwandě nastávají krvavé masakry. Dál poslouchá Samedi Détente, ale téměř všichni přátelé a rodinní příslušníci, pro které tančívala, jsou mrtví. Dívka musí utéct do Evropy. Do časů bezstarostného dětství se proto hudebnice a autorka na Oscara nominovaného soundtracku k filmu Hotel Rwanda odvážuje vrátit až o dvacet let později, v roce 2014.
Její přítomnost na jevišti je elektrizující; zpívá, tančí a vypráví, vedena prazákladní touhou po přežití genocidy. Její hlas, pohyby ani tvář nezaponete.
Francouzsky s českými a anglickými titulky / Délka představení: 75 min

Dorothée Munyaneza (Francie / Rwanda)
Světoznámá francouzská zpěvačka, spisovatelka, hudebnice, performerka a choreografka je původem z Rwandy. Čtrnáct let prožila v Londýně, nyní bydlí s rodinou ve francouzské Marseille. Složila a zpívá sountrack k filmu Hotel Rwanda (2004), nominovaný na Oscara.
Hudbě se věnuje od dětství, v Británii pak vystudovala zpěv a sociální práci. Profesionální vstup do světové hudební arény učinila díky albu Volume5-Anatomic, když hostovala s nadžánrovou kapelou Afro Celt Sound System, v roce 2010 vydala své první sólové album Earth Songs (od roku 2012 na iTunes).
Často vystupuje pro humanitární účely, učí v jihoafrickém sociálním cirkusu Zip Zap, její vášní je sociální intergace pomocí hudby a umění obecně. Ráda by jednou ve Rwandě, kam se pravidelně vrací, založila hudební školu na pomoc dětem a mladým lidem.

Za podpory: TransARTE
Program TransARTE, založený Francouzským institutem, šíří a podporuje tvorbu a propojuje nejrůznější umělecké žánry a obory, a rozšiřuje tak stávající hranice současného umění. Program vznikl v roce 2012 v Evropě a Latinské Americe a nyní se rozvíjí díky mnoha partnerům po celém světě.
www.institutfrancais.com

V koprodukci: Théâtre de Nîmes - scène conventionnée pour la danse, Théâtre La Passerelle - scène nationale de Gap et des Alpes du Sud, Théâtre des Salins - scène nationale de Martigues, L’Onde - Théâtre Centre d’Art de Vélizy-Villacoublay, Pôle Sud - centre de développement chorégraphie en préfiguration Strasbourg, Théâtre Jacques Prévert - Aulnay-sous-Bois, Le Parvis - scène nationale de Tarbes, Théâtre Garonne - Toulouse, Réseau Open Latitudes 2 avec le soutien du Programme Culture Europe, Théâtre de Liège, Théâtre de la Ville - Paris, BIT Teatergarasjen - Bergen

Za podpory:
Théâtre Le Monfort - Paris, la Friche Belle de Mai - Marseille, la DRAC PACA - ministère de la Culture et de la Communication, la SACD - musique de scène et de l’Association Beaumarchais, Arcadi Ile-de-France / dispositif d’accompagnements and ADAMI
____________________________________________________________________________________

Ingri Fiksdal: NIGHT TRIPPER (Indoor Version)               read more in English
09.10.2015 18:30 (Pá)JATKA78, Holešovická tržnice - hala č. 7 a 8, Praha VSTUPENKY Ingri Fiksdal: NIGHT TRIPPER


Direction of production and diffusion: Emmanuel Magis, Anahi 
Concept: Fiksdal / Langgård / Becker
Choreography: Ingri Fiksdal
Music: Ingvild Langgård
Scenography: Signe Becker
Commissioned and Produced: Up To Nature

Dancers: Pernille Holden and Julie Solberg Musicians: Jørn Tore Egseth, Ane Marthe Sørlien Holen, Ingvild Langgård/Øystein Wyller Odden and Gunhild Mathea Olaussen 

"Cesta do tmavých koutů vaší duše. Drogy nepotřebujete."
(Thomas Frank, umělecký ředitel divadla brut ve Vídni)
Dvě ženy, spojené temným poutem, dvoje dlouhé vlasy. Night Tripper, který začíná obvykle po setmění, sestává z několika významových vrstev: je to lesní cesta, koncertní představení, rituál a společenská událost. Bere publikum s sebou do nočního lesa; zažijete i prvky voodoo.
Představení, které v Praze uvidíte s 16ti členným českým pěveckým sborem, zahrnuje šest účinkujících, zvláštní nástroje, mnoho uměleckých instalací a místní sbor. Zkoumá přírodu jako animistické místo léčivých i ničivých sil, místo imanence a transcendence.
Jazykově bezbariérové / Délka představení: 70 min

Ingri Fiksdal (Norsko)
Norská choreografka, která působí jako výzkumná pracovnice a Národní akademii múzických umění v Oslu. Její práce byly uvedeny na mnoha zahraničních přehlídkách (brut-Wien v Rakousku, Kampnagel a Nordwind v Dánsku, The Armory Show ve Spojených státech, In Between Time ve Velké Británii a tak dále). V Norsku Fiksdal pravidelně spolupracuje s divadlem Black Box, BIT-teatergarasjen a Teaterhuset Avant Garden. Loni v lednu se její práce stala součástí projektu Advancing Performing Arts Project (APAP).
Fiksdal, jejíž inscenace bývají zčásti koncerty naživo, do svých děl vždycky zapojuje publikum.
www.ingrifiksdal.com

Ve spolupráci: brut Wien, Black Box, In Between Time, Anti Festival and Maska Co-produced by: brut-künstlerhaus (Vienna), Inbetween Time Productions (Bristol), ANTI festival (Kuopio) and Black Box Theatre (Oslo)
Za podpory: by Up to Nature, The Norwegian Arts Council, Fond for lyd og bilde and Fund for performing artists.
V rámci projektu Norway Artway
Za podpory eeagrants.org

____________________________________________________________________________________

-TH-

Top